fbpx

Als basis voor verbetering is een stabiele basis nodig. Om dit te realiseren pas je de 5S-methode toe.

5S is een methode om in 5 stappen tot een nette, geordende, gestandaardiseerde en veilige werkomgeving te komen.

De 5S-en staan voor:

  • S1: Seiri  – Scheiden (Sort)
  • S2: Seiton – Schikken  (Straighten)
  • S3: Seiso – Schoonmaken (Sweep)
  • S4: Seiketsu – Standaardiseren (Standardize)
  • S5: Shitsuke – Stimuleren en in stand houden (Sustain)

Mogelijke extra stap (S6): Safety (veiligheid)

Waarom 5S?

5S is toepasbaar in elke organisatie op elke werkplek, dus ook in kantooromgevingen. Het is een eenvoudige methode die altijd succes heeft.

Wat levert 5S op?

  • Productiviteitsverhoging
  • Een goede basis voor verbeteringen
  • Het brengt positieve energie en motiveert medewerkers
  • Bedrijfsuitstraling
  • Minder kwaliteitsproblemen

Aanpak

Stel eerst één of meerdere teams samen waarmee je de werkplekorganisatie gaat verbeteren. Bij voldoende draagvlak en capaciteit kan je een programma opstarten voor de hele organisatie. Je verdeelt alle medewerker over teams van 10 tot 20 personen. Een andere manier is om met één team te beginnen. Je zult zien dat in dit geval de vraag vanuit de organisatie ontstaat om ook een 5S programma te mogen doen.

Een succesvol bewezen aanpak is een workshop te organiseren per 5S-stap. In iedere workshop behandel je de theorie van de betreffende 5S-stap en gaat vervolgens direct met het team aan de slag.

Om de voortgang in beeld te brengen gebruik je een 5S-checklijst waarbij per stap de status van het team vastgesteld wordt. Deze zogenaamde 5S-rondes loop je bij iedere workshop met het team. Na afronding van de workshops laat je de 5S-rondes periodiek uitvoeren door verschillende functionarissen in de organisatie waarbij alle niveaus betrokken worden.

De 5 stappen in het kort:

5s-poster

Praktijk

Mijn ervaring met de 5S-methode is dat er enthousiasme ontstaat bij het verbeteren van de werkplekorganisatie. Je helpt namelijk met het oplossen van zaken waar medewerkers dagelijks last van hebben. Er gaat veel tijd en geld verloren met zoeken naar spullen, onnodige handelen, wachten, storingen, onnodig hoge voorraadniveaus of voorraad op de verkeerde plaats en dingen die niet in één keer goed gaan. Iedereen wordt blij met een oplossing voor deze verspillingen. De methode is geschikt voor alle medewerkers en voor alle werkplekken.

Een belangrijk aspect is dat de medewerkers zelf de werkplek aan de hand van de 5 stappen kritisch beoordelen en verbeteren. Zij staan zelf aan het roer.

5S werkplekorganisatie brengt gegarandeerd succes en meer werkplezier voor iedereen.

Deel jouw ervaringen in het commentaarveld hieronder.

Heb je vragen? Laat het me weten. Ik help je graag verder.

Je kan je ook aanmelden voor de gratis quickscan. Dan breng ik samen met jouw het verbeterpotentieel van jouw organisatie in kaart. Meld je hier aan.

Share This