fbpx

De kracht van de harada methode heb ik zelf mogen ervaren. Ik had al jaren de wens om vanuit Q4All ook online trainingen op het gebied van lean en kwaliteit aan te bieden. Er was echter altijd een excuus om dit niet te doen, de techniek was te moeilijk, geen tijd vanwege andere opdrachten, onbekendheid met video’s en zo kan ik nog wel even doorgaan. Nu was ik het afgelopen jaar langere tijd uitgeschakeld door een auto-ongeval. Dit maakte dat het nodig was om de dingen anders te gaan doen. Tijdens de zoektocht naar hoe dit in te vullen zag ik op social media een aantal keer iets over de Harada methode voorbij komen. Deze methode trok mijn aandacht.

De boodschap is:  de sleutel tot succes ben je zelf!

In essentie gaat het om de vraag in welke mate je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven en hoe zelfsturend je hierin bent.

Als je echt iets wilt vind je altijd een weg. 

En als je iets niet wilt vind je altijd een excuus!

Dat is makkelijk gezegd maar hoe doe je dat dan?

De Harada methode helpt een duidelijke weg uit te stippelen om je doelen te bereiken. Het geeft een eenvoudige structuur met een goede mix in taken en routines. De essentie van de methode is zelfsturing. Met deze methode is het gelukt om in 4 maanden de q4all-academy op te zetten. Door te methode in te zetten had ik focus op de juiste acties en routines die nodig waren om het doel te bereiken en tegelijkertijd in balans te blijven. Een mooi voorbeeld dat je zelf de sleutel tot succes bent. Persoonlijk en met je team.

Harada en de menselijke kant van lean

De harada methode claimt over de menselijke kant van lean te gaan. Ik krijg vaak de vraag hoe de methode uitgelegd kan worden als de menselijke kant van lean? Wat heeft de harada methode met lean te maken? Om deze vraag te beantwoorden kijken we eerst naar de betekenis van lean.

 Lean is een businessstrategie om operationele activiteiten te organiseren en te verbeteren.  

 We kunnen lean uitleggen aan de hand van de 5 principes:

 1. Definieer de waarde van een product of dienst vanuit het klantperspectief
 2. Identificeer en visualiseer de waardestroom en elimineer verspillingen
 3. Creëer een continue flow
 4. Schakel om naar een vraaggestuurd systeem: van push naar pull
 5. Streef naar perfectie door continu verbeteren.

 Binnen lean zijn we op zoek naar verspillingen in het systeem. Soorten verspillingen zijn:

 

Binnen de lean filosofie leggen we de verantwoordelijkheid voor het organiseren van het werk zo laag mogelijk in de organisatie. Het management is nodig voor support. Dat wil zeggen het beschikbaar stellen van de benodigde middelen en het faciliteren van de medewerkers om het werk goed uit te voeren en verbeteringen door te voeren. Medewerkers krijgen binnen de lean filosofie het vertrouwen om eigenaarschap te nemen om het werk te organiseren en verbeteringen door te voeren. Het talent (skills en creativiteit) van de medewerkers wordt optimaal ingezet.  Hier zien we de relatie tussen lean en de Harada methode.  De Harada methode is gericht op het aanwenden van het volle potentieel van medewerkers. De Harada methode overwint het achtste type waste, namelijk “skills/onbenutte creativiteit”. We kunnen dan ook zeggen dat de Harada methode gaat over de menselijke kant van lean.

De Harada methode wordt ingezet om:

 • Succesvol te zijn in je leven.
 • Stappen te maken in je persoonlijke ontwikkeling.
 • Het beste uit jezelf te halen.
 • Om als leidinggevende effectief te coachen.
 • Persoonlijke-, team- en  bedrijfsdoelstellingen te verbinden.
 • Elke dag verbetering te realiseren.

De Harada methode is een persoonlijke reis van groei die je op weg helpt om je levensdoelen te bereiken, die werknemers leidt naar hun individuele doelen en organisaties tot hogere prestaties brengt.

Meer informatie over hoe de methode werkt lees je hier.

Heb jij ook een doel wat je tot succes wilt brengen?
Of wil je effectiever worden in het realiseren van je doelen?

Volg dan de Harada training waarin je stap voor stap de methode leert toepassen en vier begin 2019 het succes!

Kijk voor meer informatie op q4all-academy.nl

 

Share This